15 oumbärliga tips för dig som vill börja sy egna väskor!
Vi har alla varit där. Nybörjare, man testar sig fram och ibland blir det knas och pannkaka av allt!
Därför har jag satt ihop dessa 15 tips, som jag hade önskat att jag tänkt på i början, när jag skulle sy mina egna väskor! På så vis kan du kan undvika åtminstone en del av misstagen och fokusera på det som blir bra!
Några tips innan du sätter igång:
1. Lägg tid på att lära känna din symaskin ordentligt. Titta lite extra på hur trådspänningen fungerar – det underlättar när du vill sy snygga och dekorativa stickningar i olika typer av material!
2. För att skapa hållbara projekt – använd tjockare tråd och nål. Och byt nål oftare än vad du tror att du behöver! 😉
3. Använd gärna clips istället för nålar. Clips håller allt på plats utan att göra hål i materialet, vilket är extra bra när du syr i konstskinn eller vinyl. Limpenna eller dubbelhäftande tejp är också bra för att hålla delar stadigt på plats medan man syr, men se till att det är vattenlösligt, så att du enkelt kan tvätta bort rester när du är klar.
4. Google och YouTube är dina bästa vänner! Här hittar du massor av bra tips och trix som hjälper dig vidare när du kör fast eller stöter på problem (hur du syr en innerficka med dragkedja till exempel). Om du köper mönster till väskor via nätet, finns ofta tillhörande videos som hjälp på vägen.
5. En skarp sax i all ära, men en quiltinglinjal och en rullkniv är ett måste när du vill sy väskor. Läs igenom de mönster du tror du kommer att vilja sy och bestäm sedan om du tror en linjal i cm eller inch passar dig bäst.
Tips för medan du jobbar:
6. Läs på om mellanlägg. Olika material behöver olika mycket hjälp för att bli stabila. Vissa väskmodeller ska vara lite påsiga men många ska vara stadiga och då behövs även ett stadigt mellanlägg för att få ett bra resultat.
OBS: Tänk på att mellanlägg även lägger till extra lager och volym och din maskin ska orka att sy igenom alla lager.
7. Använd extra mellanlägg, eller liknande, för att förstärka bakom knappar och andra metalldelar som går igenom materialet. Det är ofta mycket slitage på sådana delar och använder man väskan mycket kan materialet helt enkelt nötas sönder.
8. Pressa alla sömmar som kan pressas. Syr du i konstskinn eller liknande kan detta vara svårt, men kan du använda dig av strykjärnet så gör det. Kommer du inte åt, eller om materialet är känsligt, “massera” sömmarna så att de ligger snyggt och använd dig av massor av clips för att det ska ligga still tills du sytt den söm som håller allt på plats.
9. Var noggrann – passa ihop hörn noga och sy kurvor så jämnt som möjligt. På rundade sömmar kan du även med fördel klippa små v-formade jack i sömsmånen, så blir det en snyggare rundning när man vänder väskan. Slarv kommer att synas på utsidan och är väldigt tråkigt när man ska vända på väskan. När du har vänt väskan, peta ut alla hörn ordentligt.
10. För att kunna sy i tjockare material finns det en så kallad “walking foot” (på svenska övermatare) att köpa som tillbehör till många maskiner. Denna hjälper till att mata materialet jämnt, vilket gör det lättare att få snygga sömmar på tjockare material.
11. Bränn ändarna på dragkedjan, speciellt om du använder dragkedja på metervara. Detta smälter ihop kanten och förhindrar att den repar upp sig över tid, vilket innebär att din väska kommer att hålla längre.
Allmänna tips:
12. Börja smått. Den stora väskan, med massor av fickor, dragkedjor och annat kanske inte är den bästa väskan att börja med. Starta i stället med en enklare modell, kanske en liten necessär, både för att testa vilka material din symaskin klarar att sy i och för att öva på olika moment. Använd olika mellanlägg med olika material för att se och känna på skillnaden. Det finns massor av snygga gratismönster som är bra för att komma igång.
13. Förköp dig inte på massor av olika material och tillbehör i början! Mycket av det man köper innan man riktigt vet vad man faktiskt kommer att behöva, kommer aldrig till användning. Börja med att köpa tillräckligt för att göra ett eller möjligen två projekt. Det minskar också frestelsen att sätta igång med flera projekt samtidigt och skulle du sedan komma på att något inte föll dig i smaken eller inte passade den modellen du vill göra, så har du inte spenderat hela budgeten på fel material! 😊
När du senare har lärt dig vad du gillar och vilket resultat du får av de olika materialen kan man köpa mer av dessa.
14. Övning ger färdighet. Uttjatat, ja, men sant! Allt kommer inte att bli perfekt från början. Spikraka stickningar ÄR svårt. Hörn utan bubblor ÄR en övningsfråga. Att ta det lugnt och metodiskt och inte ha bråttom är en del av att lösa dessa utmaningar, men också att inte ge upp, utan fortsätta att öva! Du kommer att bli duktigare ju mer du syr! Glöm inte att man ofta själv är sin värsta kritiker 😉
15. Ta pauser. Börjar det gå dåligt (som det har en tendens att alltid göra när man ska bara sy den där sista sömmen innan man går och lägger sig) – avbryt där och kom tillbaka när du är pigg och redo att tackla en maskin som trasslar eller mönsterdelar som inte verkar passa ihop.
Relaterade produkter:
Andra artiklar av intresse:
(Externa länkar, öppnas i ny flik.)
Externa textlänkar till högre rankade sidor hjälper enormt med SEO. Länkar ska öppnas i nytt fönster/ny flik!
Beskrivning av länk »