Symaskinsnålar - vad du behöver veta
Inte alla symaskinsnålar är skapta lika, men vad skiljer dem åt och vilka bör man använda till vad? Här går vi igenom det du behöver veta om dem!
En söm blir inte bättre än nålen som syr den. Nålar finns av olika typer och olika grovlekar och man bör byta dem ofta. Fel nål, eller en gammal och slö nål, kan ge många problem. Generellt rekommenderas att byta nål efter ca 8 timmars sytid.
Du bör byta nål om:
- Tråden hela tiden går av eller fransar sig
- Du ofta får hoppstygn eller ojämna stygn
- Nålen skadar tyget
- Tyget dras ihop/stampas ner under stygnplåten
- Det låter knackigt
Vad betyder koderna?
På en ask symaskinsnålar brukar man kunna läsa två olika uppsättningar med koder eller siffror. För den oinvigde är dess betydelse ett mysterium, men vet man vad de innebär är de till stor hjälp när du ska välja vilken nål du ska använda till ditt projekt.
130/705 H betyder...
De första siffrorna påvisar vilket nålsystem nålarna passar för, dvs hur fästet ser ut. Den här beteckningen kan se ut på olika sätt från olika tillverkare av symaskiner, men ofta är nålarna såpass lika varandra att de passar i varandras system. Exempel på nålsystem är 130/705, HAx1, 2020 m.fl. (Undantag: EL-705 är extra långa nålar som enbart ska användas i de maskiner som specificerar det systemet, oftast overlock eller täcksömsmaskiner)
I manualen till din symaskin står vilket system som passar till din maskin.
Efter systembeteckningen kan man också ofta utläsa vilken typ av spets nålen har och för vilka typer av tyger den passar. H för universal, HS eller HSUK för stretchnålar, H-J för jeansnål osv. Nålen bör alltså för bästa resultat anpassas efter det tyg du syr i.
Vad spelar grovleken för roll?
Andra uppsättningen siffror på asken till symaskinsnålarna, har med grovleken på nålen att göra. Ju högre siffra, desto tjockare nål och ju tjockare nål, desto grövre tyger klarar den av. Hur grov nålen är kan också påverka sömmens utseende.
Grovleken brukar anges på två olika sätt, ena enligt europeisk och det andra enligt amerikansk standard.
- För tunnare tyger, som till exempel chiffong och organza, samt till exempel mörkläggningstyger, där man vill ha så små hål som möjligt efter nålen, rekommenderas nålar med grovlek 60-70.
- För medeltjocka tyger rekommenderas generellt nål med grovlek 80.
- För grövre tyger, som fuskskinn, denim, möbeltyger och liknande material, använder man nålar med grovlek 90 och uppåt.
Grovleken på nålen kan också påverka vilken tråd du ska använda, för ju tunnare nål, desto mindre nålsöga! Så har du en grövre tråd, behöver du också en grövre nål, för att den ska passa ihop med nålen. En tråd som inte passar ihop med nålen leder ofta till att tråden nöts och går av, eller att nålen går av.
Glöm inte!
Jag tror att vi efter den här artikeln helt enkelt kan konstatera att symaskinsnålen har en avgörande roll i hur resultatet blir. Så för att du ska få ut mesta glädjen av din sömnad så kom ihåg att:
- byta nålen ofta
- ha rätt typ av nål för det du vill göra
- ha rätt typ av nål för det tyget du vill använda!
Relaterade produkter:
Andra artiklar av intresse:
(Externa länkar, öppnas i ny flik.)