Montera en väskfot i 3 enkla steg!

3 enkla steg för att montera en väskfot

Hur monterar man en väskfot och varför ska man använda dem alls? Att montera fötter på din väska har inte bara med estetik att göra… 

Här visar vi hur du på enklast möjliga vis, i bara tre steg, monterar en väskfot när du syr din väska. 

En monterad väskfot
väskfötter 15 mm

Därför ska du använda väskfötter!

En väskfot har, förutom det rent estetiska utseendet, även några praktiska fördelar. 

Du kan tryggt ställa ifrån dig din väska på marken utan att den blir smutsig eller nött i botten, då väskfötterna lyfter upp den en bit från marken och skyddar undersidan. 

Väskfötter finns i ett par olika varianter, till exempel de som sitter på plats med hjälp av ben som viks ut åt sidorna, som på en påsnit, sådana som skruvas på plats och sådana som sitter med magneter. Här visar vi hur man monterar den varianten med ben.

Montera en väskfot i tre steg!

Du kommer att behöva mellanlägg för att stärka upp tyget där foten ska fästas, en sprättare för att göra hål, och lite vävtejp eller ytterligare en bit mellanlägg. Och förstås så många väskfötter du behöver till ditt projekt. 

Här använder vi en bit konstläder för att visa hur det går till när man monterar en väskfot. 

Konstskinn, mellanlägg och en väskfot

Steg 1: Stärk tyget

Konstläder förstärkt med Decovil mellanlägg

Väskfötter utsätts för en del slitage och nötning, så för att de ska sitta säkert på plats och för att tyget inte ska töja sig eller spricka, så stärker vi upp det på insidan med ett påstrykbart mellanlägg. Vi rekommenderar ett lite kraftigare mellanlägg, till exempel Decovil I light

Steg 2: Markera var de ska sitta

Sprättare kan användas för att göra hål

Mät upp var centrum för foten ska vara och använd sedan den medföljande brickan för att markera var hålen ska bli. Benen ska igenom springorna på sidan av brickan. Använd en vass sax eller en sprättare för att försiktigt göra små hål. Hellre att hålen blir lite för små, än för stora. 

Steg 3: Montera foten

Monterad väskfot från insidan

Sätt brickan på insidan och trä igenom fotens ben i varsitt hål från utsidan. När benen är igenom hålen på brickan på insidan viker du dem utåt åt sidan så att foten sitter så tajt som möjligt mot tyget. 

För att inte delarna på insidan ska nöta mot fodret, täck dem med till exempel vävtejp.

Nu kan du lugnt ställa ifrån dig din väska på marken, eller på golvet på puben, i trygg förvissning om att botten på den kommer att hålla sig ren och torr! (Fast du kanske vill torka av fötterna på väskan efter en kväll på puben…)

Monterad väskfot

Produkter för dig:

Väskfötter 15 mm
"Handmade" - oval, 35 mm

Andra artiklar av intresse:

(Extern länk, öppnas i ny flik.)

How to make your own pattern for a bag (eng) »